top of page

Nacka sågverk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nackasågen kring 1900 med kontoret uppe i backen. Till höger en timmerhäst för att lyfta upp stockar.

Kontoret 1895

Tidigare hette platsen Nacka Gistavik, där anlades 1874 en ångsåg av firman Cassel och Sjöberg. Sågverket var av mindre omfattning och hade två sågramar. Affärerna var inte direkt lysande och redan 1878 gick rörelsen i konkurs. Därefter såldes sågverket till Kredit Aktiebolaget i Sundsvall för 57.500 kronor. Redan 1881 såldes det vidare till Grafström & Hörnell för 75.000 kronor. Efter ytterligare fyra år stod konkursen för dörren. När disponenten O Sillerstöm på Johannesnäs inropade sågen på exekutiv auktion inträdde en stabilitet i rörelsen, de utvidgade sågverket med en tredje ram och ett hyvleri. Sillerström sålde rörelsen 1900 och drog sig tillbaka på grund av sjukdom. Han sålde sina aktier till bolaget. Den nya ägaren Unandersson hade varit verksam i Liden som timmeruppköpare åt Johannesnäs. Vintern 1902 brann sågverket ner varvid såghuset och pannhuset förstördes och hyvleriet skadades, brädgården med lager för 3-400.000 kronor lyckades men rädda.

 

 

 

 

 

Generalstabskartan visar Nackasågen till vänster om brädgården med sin karakteristiska kanal. Herrgården ligger i backen ovanför sågen. Vägen söderut på bilden nedan går mot Gista i samma läge som idag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sågverket byggdes upp och omfattade därefter 6 ramar, 2 kantverk och hyvleri med 2 exporthyvlar. Det var därefter ett av de större sågverken på ön. Unandersson lämnade Nacka redan 1905 och ägnade sig åt trävaruhandel, han avled 1943 i Liden, där han även drev jord- och skogsbruk.

Ny ägare blev den kände bl.a. vice konsuln Henrik ”Hippen” Åslund som var son till Fredrik Åslund, känd att gälla som fosterson till P F Heffner. Åslund var en av de mer kända industrimännen i Sundsvall, men hans verksamheter gick tyvärr inte så lysande, för Åslunds del slutade det tragiskt med självmord på ett hotellrum i Södertälje 1918. Men innan dess så kom storstrejken 1909 och den bidrog nog delvis till att bolaget gick i konkurs 1910. Därefter att via en kort period varit i Eriksdals Trävaru AB:s ägo kom sågen under Carlsviks ägande. När Skönviks AB sökte ett sågverk som ersättning för Östrands sågverk, som brann 1913, kom sågen i mäktiga Skönviks AB:s ägo. Sågen utvidgades ytterligare och drevs fram till depressionsåret 1932 då den lades ned och byggnaderna revs.

Nacka sågverk idag

I våra dagar, 90 år senare, finns på den tätt skogbevuxna platsen, frånsett strandlinjer som antyder var pålkajerna fanns, inte mycket som påminner om ett av de större sågverken på Alnö. De äldre husen längs vägen mot Gista tycks vara från sågverksepoken men vårt underlag är osäkert. Herrgården och det magnifika kontoret som syns på bilderna finns inte kvar och deras ursprungliga platser är osäkra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resterna av ångbåtskajen rakt fram och brädgården till vänster

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vägen mot Gista med några hus som bedöms vara från sågverkstiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huset ovanför vägen mot Stornäset skulle möjligen kunna vara det gamla kontoret, men detta är osäkert.

bottom of page