Stornäsets sågverk
I våra dagar finns inte mycket som påminner om att Stornäset, beläget på ön nordöstra spets har haft ett sågverk. På Stornäset fanns redan på 1700-talet en jordbruksegendom. Den ska på 1700-talet ha kommit i Mattias Krapp, patron på Lagfors, ägo. Egendomen kom på 1880-talet i engelsmannen Edvard Astons ägo. Aston var tidigare delägare i en firma som tillverkade kvastskaft i Matfors. En tid var firman även ägare till Alviks sågverk. Kvastskaftstillverkningen etablerades nu på Stornäset. Den verksamheten kröntes med en rejäl konkurs och Aston blev utfattig.
Efter några ägarbyten kom anläggningen slutligen i Simon Öqvists ägo. Kvastkäppstillverkningen var som nämnt inte lönsam varför den fabriken byggdes om till en ångsåg med fyra ramsågar. Det sågverket blev det sista som anlades
på Alnön under 1800-talet. Senare utvidgades sågverket med ett mindre hyvleri. Redan 1897 sålde Öqvist sågverket till firman Björklund & Stackell som redan ägde Eriksdals sågverk. Två år senare var det dags för ägarebyte igen, då såldes Stornäset tillsammans med Eriksdal, till disponent Axel Åberg. Företagsnamnet blev nu Eriksdals Trävaru AB. Efter några ägarbyten inköpets både det ursprungliga jordbruket och ångsågen av grosshandlaren Algot Löfgren. Jordbruket såldes direkt vidare till Alnö kommun som inrättade ett försörjningshem/fattighus. Löfgren hade affärer i pitprops , stöttor i gruvgångar i kolgruvor som var en stor exportartikel till bl.a. Storbritannien, dessa affärer gick inte så väl, första världskriget bröt ut och han nödgades sälja både pitpropsen och sågverket till norska intressenter. Den norske köparen gick i konkurs och Löfgren fick tillbaka sågen. Därefter fortsatte sågverksdriften fram till 1923 då det lades ned. Grosshandlaren C O Dahlström på Lervik anlade 1939 ett tegelbruk på platsen. Det lades ner 1965.
Utsnitt ur generalstabskartan från 1900. Dagens kaj är sannolikt resterna av ångbåtskajen till vänster om sågen.
Foto 1905 på den dåvarande herrgården som låg på samma plats som senare försörjningshemmet byggdes på. De ljusa annexen på bägge sidor om herrgården var bostäder och sannolikt är det som är skymt till höger det som finns där idag, se fotot på nästa uppslag.
Stornäsets sågverk idag
Inga byggnader finns idag kvar som påminner om industriverksamheten på Stornäset. Kring sågverket uppstod inte som vanligt var något egentligt sågverkssamhälle. Herrgårdens ena flygel som ser ut att vara från 1700-talet, kan ha funnits vid det tidigare jordbrukets mangårdsbyggnad.
Torkel Bobergs skiss över Stornäset ur minnet 1983
Öster om den nuvarande kajen låg sågverket på den udde som syns på bilden.
Stornäsets nuvarande byggnader med den tidigare försörjningshemmets byggnad från 1925. Huset till höger är sannolikt ett av annexen från den tidigare herrgården.
Inga byggnader finns idag kvar som påminner om industriverksamheten på Stornäset. Kring sågverket uppstod inte som vanligt var något egentligt sågverkssamhälle. Herrgårdens ena flygel som ser ut att vara från 1700-talet, kan ha funnits vid det tidigare jordbrukets mangårdsbyggnad.