Karlsviks sågverk
Karlsvik började som bjälkgrop och lastageplats någon gång på 1870-talet, såldes till Wilhelm Bünsow 1878 och sen till Friedrich Bünsow 1879. Bünsow anlade 1882 en ångsåg med tre ramar och bildade TrävaruAktiebolaget Carlsvik 1885. 1889 utökades sågen till fyra ramar och drevs med kring 90 anställda till 1915 då sågen såldes till Mons Trävaru AB. 1917-18 byggdes sågen om totalt till distriktets modernaste. 1920 blev Enhörnings Trävaru ägare, men 1933 drev råvarubrist och kris på marknaden bolaget
i konkurs. Ankarsviksbolaget tog över och 1955 hamnade Karlsvik i SCA:s ägo. SCA drev verket till 1963 då det lades ned som det sista sågverket på Alnö.
Karlsviks sågverk idag
I Karlsvik finns en del bygg- nader kvar från sågverkstiden. Det är främst pannhuset med sin skorsten som tydligt visar att här har legat ett stort sågverk. Även brädgården, som ännu inte har vuxit igen helt, syns tydligt. Enstaka bostadshus finns också bevarade, den enda större bostads-”kasernen” som visar på en vanlig typ av arbetarbostäder vid sågverken på Alnö, finns här i backen ovanför sågen där det funnits flera. Herrgården är helt borta, men stall och ladugård som hörde till sågverkets jordbruk finns kvar. Trädgårdsmästarbostället med rester av växthus i skogskanten visar på en särskild del av herrgårdsmiljön, möjligheten att få grönsaker även under vintern.
Resterna av herrgården går lätt att hitta i den igenvuxna herrgårdsparken där ett antal sydländska lövträd och frukt- träd visar att det en gång varit en ädlare park än vanligt.
Rester av det som sannolikt varit ångbåtsbryggan till vänster och en ny pir till höger.
Pannhuset, numera ombyggt till restaurang och café.
En av arbetarbostäderna.
Den enda kvarvarande ”bostadskasernen”, 4-an.
Den forna inspektorsbostaden i backen ovanför sågen.
Resterna av växthus vid trädgårdsmästarbostället intill herrgården.
Brädgården, fortfarande öppen så att det lätt går att föreställa sig brädstaplarna. Bilderna är från 2011.
Stallet och ladugården som hörde till sågverket. Ligger intill den försvunna herrgården.
Karlsviks småskola, nu bostad.